Wilt u een eigen business beginnen?

« Terug Start

ID check: hoe kun je dit voor jouw onderneming goed regelen?

Gepost op

In het digitale tijdperk, waar we inmiddels enkele decennia in zitten, is een goede online ID check kunnen uitvoeren voor veel bedrijven en instanties van onschatbare waarde. Door het controleren van het ID van een online bezoeker, koper, klant of relatie, heb je de zekerheid datje met de echte persoon te maken hebt. Zo kan de kans op fraude geminimaliseerd worden. Maar welke voordelen heeft een identificatiecheck nog meer? En welke soorten ID controles kun je gebruiken als je op zoek bent naar dit soort applicaties?

Waarom een ID check uitvoeren belangrijk is: de voordelen

Een ID check integreren in jouw website, webshop of online portaal heeft op diverse vlakken voordelen te bieden. In de eerste plaats kun je zo een afgesloten online portal creëren, waar alleen geverifieerde mensen, denk aan jouw personeel of jouw klanten, toegang toe hebben. Gevoelige informatie is zo optimaal beschermd en veilig.
Een identificatiecheck is ook cruciaal om je klanten te kunnen helpen bij het veilig doen van aankopen en betalingen. Via een goed online beveiligingssysteem kun je door een ID controle te doen voorkomen dat criminelen en hackers toegang krijgen tot jouw online gegevens of, ook dat kan, via een hack geld buit maken.
Ten slotte is een online (of offline) ID controle aantrekkelijk, omdat er veel soorten manieren zijn waarop de de identiteit van anderen kunt checken. In de alinea hieronder gaan we in op enkele van de belangrijkste soorten ID-checks en de voordelen en nadelen van deze methodieken.

Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van (online of offline) ID-controle?

Een van de meest oude en bekende manieren om iemands identiteit op echtheid te controleren, is natuurlijk de ID-kaart, het rijbewijs of het paspoort van de betreffende persoon. Tot nog niet eens zo heel lang geleden was dit soort documentatie dé standaard manier om de identiteit van mensen te controleren. Denk aan controles bij banken, het laten zien van je paspoort bij het passeren van de grens, en dergelijke situaties.
De laatste jaren is er, vooral door de opkomst van internet, veel ruimte gekomen voor nieuwe vormen van ID-controle. Een van de bekendste voorbeelden is het inloggen op een website of portaal via een gebruikersnaam of e-mailadres in combinatie met een wachtwoord. De manier van identiteitscontrole wordt nog dagelijks door vrijwel elke Nederlander gebruikt.
Een stuk veiliger dan dit type identiteitscontrole, is de zogenoemde tweestapsverificatie. Hierbij log je niet alleen in met een naam en wachtwoord, maar ontvang je ook een code via de sms of de e-mail, die je moet invoeren om online te kunnen inloggen. Zo weet de webshop of website waar je je meldt dat jij echt degene bent die je zegt te zijn!


Delen